Drónnal a mezőgazdaságban az AGROTHON Kft.-vel

Drón a mezőgazdaságban – tőszámlálás leírása.

Összehasonlítva a műholdas és a drónos mérést:

Tőszámlálás drón a mezőgazdasában
Tőszámlálás

Az eddig kereskedelmi forgalomban elérhető legélesebb képeket, a colorádói DigitalGlobe vállalat GeoEye-1 műholdja szolgáltatta, amely pixelenként 41 centiméteres felbontással rendelkezik. Összehasonlításul, egyes országok katonai műholdjai 15-20 centiméteres felbontásra képesek.

Drón a mezőgazdaságban? A drónnal a műholdas felvételeknél akár 25x nagyobb felbontást tudunk biztosítani, így sokkal több részletet kapunk, mint a hagyományos megoldásokkal, 2 cm /pixel felbontásban. Ezzel növény szintű információkhoz juthatunk akár már ezen információk birtokában meghozhatjátok a szükséges döntéseket, és sorrendeket a vetés kérdéseiben.

A tőszámlálás vizsgálat segít pontosítani a kelési veszteséget, vadkárból, vagy vetési hibából származó hiányokat és alapja lehet egy korai hozambecslésnek is, vagy egy vetőgép karban tartásnak, vagy beruházásnak.

Gyakorlati tapasztalat alapján a 5-12 % hiány az átlagosnak tűnik. Ez nagy mértékben függ a vetés sebességétől, talajállapottól, vetőgéptől, vadaktól és a vetőmagtól.

Kukorica felmérés drón a mezőgazdasában
Kukorica felmérés

A felmérés alapja a területet lefedő, megfelelő átfedésben lévő, GPS koordinátákkal ellátott képhalmaz. A nagy számú fotóból egy nagy felbontású térkép születik, melynek minden pontja egy koordinátának felel meg, pontossága a használt technológiától függ. A drónnal történő felmérések nagy előnye, hogy nagyságrendekkel nagyobb felbontás érhető el, mint a műholdak esetén, és bármikor elvégezhetők. Jellemzően a növényzet, vagy terület fizikális állapotát tudjuk vizsgálni rajta. Minél részletesebb vizsgálatot szeretnénk végezni a térképen, annál nagyobb felbontásra lesz szükségünk, ez pedig függ a kamera felbontásától és a repülési magasságtól.

A tőszámlálás a növény 15-20 cm-es állapotától már jó alapot szolgáltat egy méréshez. A vizsgálat olyan kultúrák esetén végezhető el, melyek jól elkülönülnek egymástól. Ilyen pl. a kukorica, napraforgó, stb. Kalászosokon nem végezhető el!

Minél részletesebb vizsgálatot szeretnénk végezni a térképen, annál nagyobb felbontásra lesz szükségünk, ez pedig függ a kamera felbontásától és a repülési magasságtól. A kultúra növekedésével a repülési magasság növelhető.

Kukorica számlálás drón a mezőgazdasában
Kukorica számlálás

Egy nagy felbontású kamera ugyanazon a magasságon több részletet képes rögzíteni, de a repülési magasság csökkentésével a felbontás növelhető. A különféle helyzetekre ajánlott repülési adatok beállításait az AGROTHON KFT. oktatásain sajátíthatja el. Igenis hasznos a drón a mezőgazdaságban!

Vizsgálattal kapcsolatban hívja a 06-30/361-9004 számot vagy írjon nekünk itt!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 + 8 =